Doe gewoon!?

 

1 augustus, ’s middags. Ik ga met mijn dochter naar de post in Hove om oude nummerplaten op te sturen. De man achter het loket handelt met mij de administratie af. En dan… doet hij iets buitengewoons. Als we vertrekken, zegt hij tegen mijn dochter: “Wacht even, ik ga voor jou nog een olifant tekenen!” Hij neemt een papiertje, tekent een olifant en geeft het aan mijn dochter. Blij verrast schrijft die er ‘dankuwel’ op en houdt het briefje tegen het glas om het te tonen.

Van een gewoon karweitje (oude nummerplaten opsturen) maakte deze man iets buitengewoons. Zonder na te denken: hij dééd het gewoon. En toverde een glimlach op het gezicht van mijn dochter, mijzelf en de mensen in de rij : )

Doe eens gewóón!

Eline een waargebeurd sprookje

Hoogsensitieve mensen zijn vaak ook heerlijk buitengewoon:

  • Ze ervaren alles intenser, waardoor ze heel blij of net heel verdrietig kunnen zijn. “Doe eens gewoon” horen ze dan soms.
  • Ze houden niet van oppervlakkigheid en geven het gesprek met gevatte vragen een onverwachte draai. “Met jou nooit een gewoon gesprek”, glimlachen mensen vaak.
  • Ze kijken recht in je hart en willen – kost wat kost – heel persoonlijk uitdrukken wat ze voor je voelen. “Schrijf anders gewoon gelukkige verjaardag!”, klinkt het dan.

En zo loopt het vaak fout…

Merkt een kind dat het niet ‘gewoon’ is en krijgt het daarbij vaak genoeg te horen dat het “gewoon moet doen”? Dan past het zich aan en verliest het zo zijn/haar unieke zelf. Het raakt uit balans en krijgt ‘etiketjes’ als ASS, ADHD, OCD, depressie, overgevoeligheid enz.

Dat aanpassen brengt veel narigheid met zich mee en is vaak een maat voor niets. Zelf probeerde ik zo gewoon mogelijk te zijn in mijn kledij, acties en reacties. En tegelijk probeerde ik met veel moeite om – o ironie – toch wat origineel en uniek te zijn. Wat een omweg, terwijl ik meteen uniek mezelf had kunnen zijn!

Doé gewoon

Het goede nieuws? Of het nu om je kind gaat of om jou als volwassene, je kan je eigen, unieke zelf terugvinden. Jezelf (h)erkennen en terug sensitief sterk staan. De sleutel? Stop met gewoon doen en doe gewoon. Leer terug je buikgevoel volgen, zoals die postbediende. Maar hoe begin je daaraan, als je al jaren probeert te denken en te doen zoals anderen?

Maak tijd om te luisteren naar jezelf en voel wat je echt zou willen doen als je vrij zou kunnen kiezen. Zet de eerste kleine stap en stop met piekeren of het wel de juiste stap is. Zet je een verkeerde stap? Dan voel je dat, zet je gewoon de volgende stap en ben je een ervaring rijker. Kortom: herontdek je buitengewone zelf, kus je kikker en word de prins(es) die je vanbinnen bent.

Wat wordt jouw olifantmoment deze week? Hoe voeg jij – op jouw unieke manier – wat magie toe aan het leven?

Zet de eerste stap op de weg naar je buitengewone zelf: (h)erken wie je bent. In het avondseminar ‘Hoogsensitiviteit (h)erkend en begrepen’ ontdek je de verklaring van jouw talenten en obstakels. Van harte welkom! Heeft je partner, vriend(in) of familielid hier ook veel aan of willen ze jou beter begrijpen? Breng hem/haar gerust mee.

Heb je 'Hoogsensitiviteit (h)erkend en begrepen' al gevolgd en ben je klaar voor de volgende stap? Dan ben je welkom op 'Sensitief Sterk' (voor jou) of 'Succesvol opvoeden' (over je kind).